En aquest apartat es posa a disposició del públic la producció doctrinal científica, sobre els diversos temes jurídics d’interès, que elaborin els membres de Fòrum d’Advocacia de la Generalitat i els seus col·laboradors, en forma d’articles i en altres formats possibles, com comentaris, conferències, recensions, etc.
Responsabilitat i proteccionisme animal en matèria administrativa
La Secció de Dret Animal posa a disposició del públic un treball que amb el títol “Responsabilitat i proteccionisme animal en matèria administrativa” va ser donat a conèixer a INTERNET el 14 d’abril de 2016. Aquest document manté la seva vigència pràcticament intacta, i va ser elaborat per un membre de Fòrum d’Advocacia de la Generalitat. L’objectiu d’aquest document és proporcionar dades jurídiques objectives i material divers de tipus filosòfic i moral, que puguin ser útils en la construcció de l’argumentari jurídic i filosòfic, ètic i sociològic necessari en defensa dels animals, des dels nivells més elementals als més amplis i absoluts. En aquest sentit, s’hi examina i analitza la legislació estatal i l’autonòmica corresponent a la matèria animal, i s’hi fa una especial referència a la normativa de Catalunya.
Delictes d’odi.
“Retornant l’odi amb odi es multiplica l’odi i augmenta la foscor d’una nit ja desproveïda d’estrelles” ( Martin Luther King, La força d’estimar)
Defineix la OSCE (l‘Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa) els delictes d’odi com a “tota infracció penal, incloses les infraccions contra les persones i la propietat, quan la víctima, el lloc o l’objecte són seleccionats per la seva connexió, relació, afiliació, suport o pertinença real o suposada a un grup que pugui estar basat en la raça, origen nacional o ètnic, l’idioma, el color, la religió, l’edat, la minusvalidesa física o mental, l’orientació sexual o altres factors similars, tant reals com suposats”. Aquests delictes d’odi estan motivats per la intolerància, pel rebuig frontal a aquells que són diversos, singulars. L’animadversió present en aquestes conductes es justifica en la singularitat de la víctima, real o suposada, a partir d’una selecció de característiques específiques que la distingeixen de la resta.
Els delictes d’odi no són fruit d’una moda; els delictes d’odi sempre han existit, però en aquest moment estan augmentant exponencialment per diversos factors socials, econòmics i tecnològics. Les forces i cossos de seguretat així com el poder judicial durant molts anys han bregat amb delictes que emparaven aquesta motivació, aquest odi cap a determinades persones, però la resposta en poques ocasions era la més adequada per manca d’eines legislatives i també per manca d’eines formatives. Recentment el Centre d’Estudis i Formació Jurídica Especialitzada ha elaborat el Manual pràctic per a la investigació i enjudiciament de delictes d’odi i discriminació que té com a principal objectiu “ facilitar les eines pràctiques per a la investigació, policial i judicial, i per a l’enjudiciament d’infraccions penals motivades per l’odi o discriminació(…)”.